×

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

muurisolatie-plaatsen.be

Vergelijk gratis meerdere offertes

PIR muurisolatie: voordelen, plaatsingstips en prijzen

PIR staat voluit voor polyisocyanuraat, en is één van de beste thermisch isolerende isolatiematerialen die op de markt te verkrijgen zijn. Met lambda waarden die schommelen rond de 0,020 W/mK moet het enkel resol voor zich dulden. Het spreekt voor zich dat veel mensen kiezen voor PIR om hun woning te isoleren. Niet enkel heeft PIR zeer goede isolerende prestaties, er zijn nog tal van andere redenen waarom veel mensen voor PIR kiezen.

Laten we alle voordelen en nadelen van PIR eens overlopen.

In dit artikel:

Voordelen en nadelen van PIR als muurisolatie

+ Misschien wel het belangrijkste voordeel van PIR is de hoge isolatiewaarde. PIR haalt een zeer lage lambda waarde, wat betekent dat het één van de beste thermisch isolerende materialen is die te verkrijgen is. Hoe lager de lambda waarde, hoe dunner de isolatielaag hoeft te zijn om toch voldoende warmteweerstand te hebben. Een dunnere isolatielaag betekent een winst in ruimte.

+ PIR is CFK-vrij. CFK is een verzameling van kunstmatige stoffen, bestaande uit chloor (C), fluor (F) en koolstof (K). CFK's worden beschouwd als erg schadelijk voor mens en milieu.

+ PIR is een heel duurzaam isolatiemateriaal. Je isolatielaag gaat vele jaren meegaan.

PIR is niet echt milieuvriendelijk, in de zin dat het niet recycleerbaar is, en bovendien ook een vrij vervuilend productieproces heeft.

Tijdens het plaatsen van PIR kunnen schadelijke stoffen (MDI en TDI) vrijkomen.

PIR is enkel beschikbaar in plaatvorm, wat betekent dat het soms moeite heeft met het afdekken van kleine gaatjes en oneffenheden.

PIR is bijvoorbeeld ook niet inzetbaar voor het na-isoleren van spouwmuren.


Isolatie zelf plaatsen goedkoper? Vaak niet!

Bespaar jaarlijks tot honderden euro's op verwarming

Nooit meer kou lijden in je woning?

Gun jezelf een aangenaam binnenklimaat in je woning!

Benieuwd naar het tarief van een professionele vakman?

Vergelijk prijzen van professionele vakmannen in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Met een erkend aannemer betaal je slechts 6% BTW op je isolatiematerialen. Bovendien ontvang je meer premies, waardoor de totale kostprijs vaak lager uitvalt.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
isolatiespecialisten

aanvraag starten


Hoe PIR muurisolatie plaatsen? Enkele tips en tricks!

PIR is een heel veelzijdig isolatiemateriaal dat voor verschillende toepassingen ingezet kan worden. Zo zijn er in ons land PIR isolatieplaten te vinden die bedoeld zijn voor het isoleren van binnenmuren, buitenmuren en spouwmuren. Afhankelijk van je project kan je dus steeds de geschikte isolatieplaat vinden.

Hoewel PIR isolatieplaten kunnen gebruikt worden voor verschillende toepassingen, is de montage van PIR isolatieplaten vrijwel steeds hetzelfde. Dat komt omdat PIR isolatieplaten op bijna elke ondergrond aangebracht kunnen worden.

Laten we eens kijken hoe je te werk gaat bij het plaatsen van PIR isolatieplaten.

PIR isolatieplaten als muurisolatie

Waar je de PIR isolatieplaten ook aanbrengt, het is steeds belangrijk om de isolatieplaten aan te brengen op een perfect egale en propere ondergrond. Zeker wanneer je nog in het bouwproces zit, en de muur heeft nog een ondergrond met mortelresten, dan is het belangrijk om eerst deze resten te verwijderen. Zoniet zal een isolatieplaat zich niet goed kunnen hechten op de ondergrond en ontstaan er gaten in de isolatielaag. Dit kan de performantie van de isolatieplaat negatief beïnvloeden.

Pas wanneer de muur volledig egaal en proper is, kan begonnen worden met het aanbrengen van de isolatieplaten.

Afhankelijk van het merk en de isolatieplaten, kan de methode van vasthechten van de isolatieplaten wel eens verschillen. Soms wordt er lijm gebruikt om de isolatieplaten vast te hechten, maar meestal worden de isolatieplaten mechanisch bevestigd. De Eurowall isolatieplaat van Recticel mag bijvoorbeeld enkel mechanisch aan de muur bevestigd worden. Lees dus zeker de verwerkingsvoorwaarden van de isolatieplaat die je wil plaatsen, om de juiste montagemethode te kennen.

Bij het aanbrengen van de isolatieplaten begin je steeds onderaan, net boven de vloerisolatie. Isolatieplaten kunnen meestal zowel in landscape als in portrait geplaatst worden. Er is wel een verschil op vlak van voorkant en achterkant. Bij de meeste PIR isolatieplaten moet één bepaalde kant tegen de muur bevestigd worden. Zeker bij isolatieplaten met een speciale bekleding is dit het geval. Let er dus op dat je de juiste kant tegen de muur vasthecht. Ook dit vind je bij de technische fiche van de isolatieplaat.

Isolatieplaten worden steeds in halfsteensverband geplaatst. Dit vermindert het risico op al te grote naden tussen de isolatieplaten. De naden tussen de isolatieplaten kan je desnoods ook nog eens afplakken met speciale tape, zodat de naden extra luchtdicht gemaakt worden. Bij Recticel kan je dit bijvoorbeeld doen met Rectitape. Ook Kingspan en IKO Enertherm hebben bijvoorbeeld speciale tape voor dit soort toepassingen in het assortiment.

Indien gewenst, kan je nog een tweede isolatielaag aanbrengen bovenop de isolatielaag. Bij meerlaagse isolatie moeten de naden van de tweede rij altijd verspringen met die van de eerste rij, wederom om ervoor te zorgen dat de isolatielaag extra luchtdicht wordt.

Hoe dik moet de isolatielaag zijn?

Vaak wordt weleens de vraag gesteld hoe dik een isolatielaag eigenlijk moet zijn. Wel, dit hangt vooral af van het isolatiemateriaal dat je plaatst, meer bepaald van de lambda waarde van dit isolatiemateriaal.

Je kiest natuurlijk zelf hoeveel je wil isoleren. Hoe meer isolatie je plaatst, hoe beter je zal isoleren. Maar voor veel mensen is het verkrijgen van premies van de netbeheerder een goede maatstaf. Je komt immers in aanmerking voor een premie van de netbeheerder bij een R-waarde vanaf 4,5 m.K/W. De R-waarde kan berekend worden als:

R-waarde (in W/m²K) = dikte (in meter) / lambda-waarde (in W/mK)

Door deze formule om te draaien, kan je dus ook berekenen hoeveel mm isolatie je moet plaatsen van een bepaald isolatiemateriaal om aan die Rd-waarde van 4,5 m.K/W te komen.

Bij een spouwmuur is het wel belangrijk dat er een luchtspouw voorzien blijft tussen de 10mm en de 20mm. Hou hier zeker rekening mee bij het bepalen van de dikte van je isolatieplaten.

PIR isolatiemerken

PIR is een bijzonder populair isolatiemateriaal. Dat is ook te merken aan het aantal merken dat PIR isolatieplaten op de markt aanbiedt. Je kan PIR isolatiemerken verkrijgen bij Kingspan, Unilin, Xtratherm, IKO Enertherm en Recticel. Het spreekt voor zich dat je met zo'n aanbod wel ergens een geschikte isolatieplaat vindt voor jouw toepassing.

Kingspan

Kingspan is de eerste van 5 isolatiemerken die PIR isolatieplaten in het assortiment heeft. Hoewel Kingspan vooral resol isolatieplaten in het assortiment heeft, kan je er dus ook een PIR isolatieplaat vinden. De Therma TW50 Spouwplaat is speciaal ontwikkeld voor het isoleren van spouwmuren.

ProductMerkToepassingVormMateriaalLambda
Therma TW50 SpouwplaatKingspanSpouwmuurIsolatieplatenPIR 0,023 W/mK

Unilin

Ook bij Unilin vinden we met de UTHERM WALL een serie PIR isolatieplaten in het assortiment die speciaal bedoeld zijn voor het isoleren van spouwmuren. DE UTHERM WALL isolatieplaten hebben een uitstekende lambda waarde van 0,022 W/mK, en kunnen makkelijk versneden en gemonteerd worden.

ProductMerkToepassingVormMateriaalLambda
UTHERM WALL PIR LUnilinSpouwmuurIsolatieplatenPIR0,022 W/mK
UTHERM WALL PIR AUnilinSpouwmuurIsolatieplatenPIR0,022 W/mK
UTHERM WALL FLEX PIR LUnilinSpouwmuurIsolatieplatenPIR0,022 W/mK

Xtratherm

Met de Xtratherm CW-L en de Xtratherm CW-A heeft Xtratherm twee hoogwaardige PIR isolatieplaten in het assortiment die gericht zijn op het isoleren van spouwmuren. De twee platen zijn makkelijk te verwerken en te plaatsen, en hebben een uitstekende lambda waarde van 0,022 W/mK.

ProductMerkToepassingVormMateriaalLambda
Xtratherm CW-LXtrathermSpouwmuurIsolatieplatenPIR0,022 W/mK
Xtratherm CW-AXtrathermSpouwmuurIsolatieplatenPIR0,022 W/mK

IKO Enertherm

Bij IKO Enertherm vinden we PIR isolatieplaten voor verschillende toepassingen. De IKO enertherm ALU en de IKO enertherm ALU LEVEL zijn twee veelzijdige isolatieplaten die vaak ingezet worden voor het isoleren van spouwmuren. Daarnaast is de IKO enertherm GYPSUM, dankzij z'n aanwezigheid van een gipskartonplaat, ideaal voor het isoleren van binnenmuren. De IKO enertherm ALU 50 is dan weer een stevige isolatieplaat die bedoeld is voor buitentoepassingen.

ProductMerkToepassingVormMateriaalLambda
IKO enertherm ALUIKO EnerthermSpouwmuurIsolatieplatenPIR0,022 W/mK
IKO enertherm ALU LEVELIKO EnerthermSpouwmuurIsolatieplatenPIR0,022 W/mK
IKO enertherm ALU 50IKO EnerthermBuitenmuurIsolatieplatenPIR0,022 W/mK
IKO enertherm GYPSUMIKO EnerthermBinnenmuurIsolatieplatenPIR0,022 W/mK

Recticel

Recticel heeft veruit het meest veelzijdige en uitgebreide assortiment PIR isolatieplaten. Ook hier vinden we isolatieplaten terug die voor verschillende doeleinden ingezet kunnen worden. Voor het isoleren van spouwmuren heb je bijvoorbeeld de keuze uit de drie isolatieplaten uit de Eurowall® serie. De Powerwall® is dan weer een stevige isolatieplaat specifiek gericht op buitentoepassingen. Voorts zijn ook enkele isolatieplaten in het assortiment te vinden, die voor binnentoepassingen ingezet kunnen worden.

ProductMerkToepassingVormMateriaalLambda
Eurowall®RecticelSpouwmuurIsolatieplatenPIR 0,022 W/mK
Eurowall® 21RecticelSpouwmuurIsolatieplatenPIR 0,021 W/mK
Eurowall® Xentro®RecticelSpouwmuurIsolatieplatenPIR 0,019 W/mK
Powerwall®RecticelBuitenmuurIsolatieplatenPIR 0,022 W/mK
Combodeco®RecticelBinnenmuurIsolatieplatenPIR 0,022 W/mK
Comboprime®RecticelBinnenmuurIsolatieplatenPIR 0,022 W/mK
Fitforall®RecticelBinnenmuurIsolatieplatenPIR 0,022 W/mK
Simfofit®RecticelBinnenmuurIsolatieplatenPIR 0,037 W/mK
Eurothane® GRecticelBinnenmuurIsolatieplatenPIR 0,022 W/mK

Prijs van PIR muurisolatie

PIR bevindt zich als gevolg van z'n hoogwaardig thermisch isolerend vermogen in een hogere prijsklasse in vergelijking met andere isolatiematerialen. PIR isolatieplaten halen een lambda waarde rond de 0,022 W/mK, waardoor je al snel iets meer betaalt ten opzichte van andere isolatiematerialen. Voor een isolatieplaat met een dikte van 80mm betaal je ongeveer 28€ per m². Ter vergelijking: voor een glaswol isolatieplaat van dezelfde dikte betaal je gemiddeld 10€ per m².

Voor een PIR isolatieplaat met een dikte van 180mm betaal je gemiddeld 48€ per m², voor een glaswol isolatieplaat met deze dikte betaal je gemiddeld 28€ per m².

Uiteraard zijn dit enkel richtprijzen. De uiteindelijke prijs voor je isolatieplaat kan variëren al naargelang de eigenschappen van de plaat, bijvoorbeeld een speciale bekleding. Om een nauwkeurige inschatting te krijgen van de kostprijs van je isolatiemateriaal, kan je via de calculator hieronder een berekening uitvoeren. Beantwoord slechts 4 vragen, en wij geven je een nauwkeurige inschatting van de prijs, maar ook van je premies.



CALCULATOR: Bereken zelf uw geschatte kostprijs en premiebedrag (UPDATE 2022)

Van plan om je muren te isoleren met PIR muurisolatie? Dan ben je vast benieuwd naar de totale kostprijs en de premies die je voor je muurisolatie kan krijgen. Maak hier de berekening.

Wat wil je juist isoleren?

Het premiebedrag hangt ondermeer af van hoe je juist wenst te isoleren.


Selecteer de oppervlakte van je muur (in m²)


Welke isolatie wil je plaatsen?

TIP: Maak gebruik van onze productfilter om een geschikt isolatiemateriaal te vinden.


Ga je de isolatie zelf plaatsen?

LET OP: Je krijgt geen premie indien je de isolatie zelf plaatst.


Gaat het om een nieuwbouw of renovatieproject?



Maak je gebruik van een meter met uitsluitend nachttarief?

NIEUW sinds 2021: Klanten met 'uitsluitend nachttarief' komen in aanmerking voor een hogere premie.


Ben je een beschermd afnemer?

Beschermde afnemers kunnen een hogere premie krijgen. Beschermde afnemers zijn personen die recht hebben op de sociale maximumprijzen voor elektriciteit en aardgas.






Vergelijk de prijzen van meerdere aannemers!

Offertes aanvragen is steeds gratis én vrijblijvend 👍


isolatiespecialisten
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%



Bereken zelf uw rendement
Vind het geschikte isolatiemateriaal
Vergelijk gratis meerdere offertes