×

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

muurisolatie-plaatsen.be

Vergelijk gratis meerdere offertes

Spouwmuurisolatie plaatsen? Ontdek hoe je te werk gaat!

Als het aankomt op het besparen op energie, dan is spouwmuurisolatie ongetwijfeld een quick win. Indien je woning beschikt over een (lege) spouw, dan is het vullen ervan zeker iets waarmee je heel snel kan besparen op verwarmingskosten. Het gaat makkelijk en snel, en bovendien is de energiewinst aanzienlijk. Het zal je warmtecomfort drastisch verhogen.

Dat je met spouwmuurisolatie veel kan besparen, is dus wel duidelijk. Maar hoe begin je er juist aan? Welke isolatiematerialen gebruik je er best voor? Hoeveel kost het, en kan je er premies voor krijgen? Veel vragen, die we in dit artikel allemaal gaan beantwoorden.

spouwmuurisolatie

In dit artikel:

Kan ik wel spouwmuurisolatie plaatsen?

Vooraleer je achteloos begint met het vullen van je spouw, moet je natuurlijk eerst een vooronderzoek doen. Hebben je muren eigenlijk wel een spouw? En zijn die wel geschikt om gevuld te worden met isolatiemateriaal?

Is er een spouw aanwezig in de muur?

Staan je muren al recht, en heb je geen idee of die wel een spouw bevatten? Lastig natuurlijk! Maar er zijn gelukkig enkele manieren om er toch achter te komen.

Ga bijvoorbeeld eens in de deuropening van een buitenmuur staan, en meet de dikte van de muur op. Is deze breder dan 25 centimeter, dan is de kans heel groot dat er inderdaad een spouw aanwezig is in de muur. Is de muur minder breed dan 25 centimeter, dan is de kans op de aanwezigheid van een spouw vrij klein.

Om het helemaal zeker te weten, kan je natuurlijk een gaatje in de muur boren, en op onderzoek gaan met een kleine camera, een zogenaamde endoscoop. Is er een spouw aanwezig, dan kan je met dit toestel meteen ook in de spouw kijken, heel belangrijk voor de volgende stap in je vooronderzoek.

Is de spouw geschikt om geïsoleerd te worden?

Heb je ontdekt dat je muur inderdaad een spouw heeft, dan moet je nog onderzoeken of deze spouw wel geschikt is om geïsoleerd te worden. Een spouwmuur moet immers aan enkele voorwaarden voldoen.

Zo mag een spouwmuur zeker niet gevuld zijn met bouwafval of andere rommel. Indien er teveel rommel aanwezig is in de spouw, dan kan deze spouw zich niet volledig vullen met isolatiemateriaal. De rommel in de spouw zal dan fungeren als koudebrug, en dit ondermijnt de werking van de isolatielaag. Bovendien vormen koudebruggen een gevaar op vochtproblemen.

Bovendien moeten zowel buitenste spouwblad als binnenste spouwblad in goede staat zijn. Vooral het buitenste spouwblad kan al eens te lijden hebben onder de weersomstandigheden, en na verloop van tijd barsten of scheuren vertonen. Via deze barsten kan vocht naar binnen dringen, en het isolatiemateriaal bevochtigen. Ook omgekeerd kan het isolatiemateriaal via de scheuren uit de spouw ontsnappen. Barsten en scheuren moeten dus eerst behandeld worden vooraleer je de spouw gaat vullen met isolatiemateriaal.

spouwmuurisolatie


Isolatie zelf plaatsen goedkoper? Vaak niet!

Bespaar jaarlijks tot honderden euro's op verwarming

Nooit meer kou lijden in je woning?

Gun jezelf een aangenaam binnenklimaat in je woning!

Benieuwd naar het tarief van een professionele vakman?

Vergelijk prijzen van professionele vakmannen in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Met een erkend aannemer betaal je slechts 6% BTW op je isolatiematerialen. Bovendien ontvang je meer premies, waardoor de totale kostprijs vaak lager uitvalt.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
isolatiespecialisten

aanvraag starten


Welk isolatiemateriaal kiezen?

Het volgende vraagstuk die op je bord terechtkomt, is de keuze voor een bepaald isolatiemateriaal. In theorie zijn alle populaire isolatiematerialen geschikt voor het isoleren van spouwmuren. Maar in de praktijk zal de keuze voor het meest geschikte isolatiemateriaal vaak afhangen van je persoonlijke situatie.

Bestaande spouwmuur of nieuwe spouwmuur

Ben je aan het bouwen? Dan kan je natuurlijk het plaatsen van spouwmuurisolatie vooraf incalculeren. In dit geval wordt vaak gekozen voor isolatieplaten. Er zijn spouwmuurisolatieplaten te verkrijgen in zowat alle populaire isolatiematerialen. Verderop in dit artikel overlopen we alle isolatiemerken, en bekijken we welke isolatieplaten in hun assortiment geschikt zijn voor het isoleren van spouwmuren.

Voor bestaande spouwmuren liggen de kaarten natuurlijk anders. Hier kan je geen isolatieplaten meer aanbrengen, zonder één van de spouwbladen open te breken. Bij bestaande spouwmuren gaat men dan kiezen voor isolatiematerialen die men in de spouw kan blazen of spuiten via gaten in de muur.

De meest gebruikte isolatiematerialen zijn in dit geval inblaaswol uit glaswol of rotswol, EPS parels of PUR schuim.

Breedte van de spouw

De breedte van de spouw zal voor een groot stuk bepalen welk isolatiemateriaal je best gebruikt. Heb je een smalle spouw, dan zal je isolatielaag automatisch ook smal zijn. In dat geval kies je best voor een isolatiemateriaal met een hoog thermisch isolerend vermogen, zoals PUR, om toch voldoende impact te hebben.

Heb je een bredere spouw, dan zal je isolatielaag ook dikker kunnen zijn. In dat geval kan je eventueel kiezen voor een isolatiemateriaal met een lager thermisch isolerend vermogen, zoals inblaaswol. Dit is namelijk goedkoper.

Dikte van de voegen

Bij isolatie van bestaande spouwmuren zal men het isolatiemateriaal via gaten in de voegen van het buitenste spouwblad in de spouw blazen. Hoe groot deze gaten moeten zijn, hangt af van het isolatiemateriaal dat je gebruikt. Hou er dus rekening mee dat je voor sommige isolatiematerialen grotere gaten, en dus ook grotere voegen nodig hebt.

Windligging van de muur

Ligt een muur pal in de wind, bijvoorbeeld aan zee, dan zal dit ook een invloed kunnen uitoefenen op de keuze van het isolatiemateriaal. Muren die veel wind te verduren krijgen, voelen kouder aan, en verdienen een extra dikke isolatielaag, of kunnen best gevuld worden met een beter isolatiemateriaal.

Doel van de isolatie

Tot slot moet je je ook de vraag stellen, wat je net wil bereiken met je spouwmuurisolatie. Uiteraard moet deze thermisch isoleren. Maar is het bijvoorbeeld ook de bedoeling dat de isolatielaag akoestisch isoleert? Is dat het geval, dan kies je best voor inblaaswol, aangezien dit isolatiemateriaal het best presteert op vlak van geluidsisolatie.

spouwmuurisolatie

Hoe spouwmuurisolatie plaatsen?

Nu je weet dat je spouw geschikt is voor isolatie, en je je isolatiemateriaal hebt gekozen, is het tijd om de isolatie te plaatsen. Uiteraard ga je op een andere manier te werk, al naargelang je een bestaande spouwmuur of een nieuwe spouwmuur wil isoleren. Zoals al gemeld, zal je nieuwe spouwmuren vullen met isolatieplaten, terwijl bestaande spouwmuren gevuld worden met inblaaswol, EPS parels of PUR schuim.

Nieuwe spouwmuren isoleren

Indien je nieuwe spouwmuren, die nog niet volledig zijn afgesloten, wil isoleren, dan kan je deze natuurlijk isoleren met isolatieplaten. In dit geval heb je de keuze uit alle populaire isolatiematerialen, zoals je verderop in dit artikel zal kunnen zien.

In het geval van nieuwe spouwmuren zullen de spouwmuurisolatieplaten tegen het binnenste spouwblad worden gemonteerd. Hoe de isolatieplaten juist tegen de muur bevestigd moeten worden, hangt vaak af van isolatieplaat tot isolatieplaat. Je kan best de technische fiche van de isolatieplaat even nalezen om te weten wat het isolatiemerk in kwestie juist aanraadt. In vele gevallen zullen isolatieplaten mechanische bevestigd, verankerd of verlijmd moeten worden.

Begin bij de onderste rij isolatieplaten. Laat de isolatieplaten goed tegen elkaar aansluiten, zodat er geen kier ontstaat tussen de isolatieplaten. Zorg ervoor dat de hele muur goed is afgedekt, ook aan de zijkanten.

De tweede rij isolatieplaten plaats je best in halfsteensverband. Dit wil zeggen dat je de tweede rij start met een halve plaat, en dat de lengtes van de eerste rij en de tweede rij elkaar dus afwisselen. Hiermee zorg je ervoor dat er zo weinig mogelijk kieren kunnen ontstaan tussen de platen. Ook de derde rij plaats je weer in halfsteensverband ten opzichte van de tweede rij, enzovoort.

Wanneer de hele muur is afgedekt met isolatieplaten, kan je eventueel de kieren tussen de isolatieplaten nog afplakken met speciale afplaktape. Elk isolatiemerk heeft wel zijn eigen afplaktape in het gamma, dat voor dit soort doeleinden is bedoeld. Zo heeft Recticel bijvoorbeeld de Rectitape in het gamma.

spouwmuurisolatie

Bestaande spouwmuren isoleren

Zoals gezegd, ziet de werkwijze bij bestaande spouwmuren er helemaal anders uit. Bij bestaande spouwmuren is het belangrijk om eerst een vooronderzoek uit te voeren. Hierbij wordt onderzocht of de spouw wel geschikt is om gevuld te worden met isolatie, en of er niet teveel afval in de spouw ligt.

Nadien worden gaten in de voegen van het buitenste spouwblad geboord. De gaten moeten op regelmatige afstand van elkaar geboord worden, zodat de spouwmuurisolatie op gelijkmatige basis in de spouw geblazen kan worden. Het type isolatiemateriaal dat je gebruikt zal bepalen hoe dik de gaten moeten zijn.

Nadat de gaten in de muur zijn geboord, kan begonnen worden met het inblazen van het isolatiemateriaal in de spouw. Het is belangrijk dat de hele spouw gevuld raakt met isolatiemateriaal, zodat er geen gaten in de isolatielaag ontstaan.

Is de spouw helemaal gevuld met isolatiemateriaal, dan kunnen de gaten makkelijk terug gedicht worden met waterdichte mortel. De hele operatie neemt ongeveer een dag in beslag.

spouwmuurisolatie

Welke isolatieplaten gebruiken voor spouwmuurisolatie?

Voor nieuwe spouwmuren kan je dus best isolatieplaten gebruiken. Hiervoor heb je de keuze uit een heleboel verschillende isolatiematerialen. Dat leren we als we het assortiment van alle isolatiemerken eens overlopen. Bij zowat alle isolatiemerken zijn isolatieplaten specifiek voor spouwmuurisolatie te vinden.

Laten we in deze paragraaf dus alle isolatiemerken eens overlopen, en kijken welke isolatieplaten geschikt zijn voor het isoleren van spouwmuren.

IKO Enertherm

Bij IKO Enertherm vinden we twee isolatieplaten in het assortiment die geschikt zijn voor het isoleren van spouwmuren. Zowel de IKO ENERTHERM ALU als de IKO ENERTHERM ALU LEVEL zijn stevige PIR isolatieplaten, met een bekleding waarmee ze bestand zijn tegen vocht. Beide platen hebben een lambda waarde van 0,022 W/mK, waarmee ze zeer goed presteren op vlak van thermische isolatie.

ProductMerkToepassingVormMateriaalLambda
IKO ENERTHERM ALUIKO EnerthermSpouwmuurIsolatieplatenPIR0,022 W/mK
IKO ENERTHERM ALU LEVELIKO EnerthermSpouwmuurIsolatieplatenPIR0,022 W/mK

Isover

Isover is natuurlijk gekend als isolatiemerk voor glaswol isolatie. Het feit dat ook zij in deze lijst staan, bewijst dat ook glaswol uiterst geschikt is als spouwmuurisolatie. Isover heeft drie glaswolplaten in het gamma die gebruikt kunnen worden voor het isoleren van spouwmuren. De Multimax 30, de Mupan façade en de Easypan isoleren je spouwmuren niet alleen thermisch, maar ook akoestisch.

ProductMerkToepassingVormMateriaalLambda
Multimax 30IsoverSpouwmuurIsolatieplatenGlaswol0,030 W/mK
Mupan façadeIsoverSpouwmuurIsolatieplatenGlaswol0,032 W/mK
EasypanIsoverSpouwmuurIsolatieplatenGlaswol0,035 W/mK

Kingspan

Met Kingspan vinden we ook een isolatiemerk in deze lijst die zich toespitst op isolatieplaten op basis van resol isolatie. Kingspan heeft maar liefst 4 resol isolatieplaten in het assortiment die gebruikt kunnen worden voor het isoleren van spouwmuren. Daarnaast heeft het met de Therma TW50 Spouwplaat ook een PIR isolatieplaat, en met de Unidek Polydek Plus een EPS isolatieplaat in het assortiment die ingezet kunnen worden als spouwmuurisolatie.

ProductMerkToepassingVormMateriaalLambda
Kooltherm K8 SpouwplaatKingspanSpouwmuurIsolatieplatenResol0,021 W/mK
Kooltherm K8 Plus SpouwplaatKingspanSpouwmuurIsolatieplatenResol0,021 W/mK
Therma TW50 SpouwplaatKingspanSpouwmuurIsolatieplatenPIR0,023 W/mK
Kooltherm K108 SpouwplaatKingspanSpouwmuurIsolatieplatenResol0,018 W/mK
Kooltherm K108 Plus SpouwplaatKingspanSpouwmuurIsolatieplatenResol0,018 W/mK
Unidek Polydek PlusKingspanSpouwmuurIsolatieplatenEPS0,031 W/mK

Knauf

Ook Knauf is natuurlijk een isolatiemerk die bekend staat om z'n isolatieplaten op basis van minerale wol. Met de Knauf Supafil heeft Knauf ook een assortiment inblaaswol, dat gebruikt kan worden voor het na-isoleren van bestaande spouwmuren. Maar Knauf heeft dus ook isolatieplaten in het assortiment voor het isoleren van nieuwe spouwmuren. Zo vinden we met de CAVITEC en de CAVITY SLAB isolatieplaten terug op basis van zowel glaswol als rotswol. Ook de TP 430KD kan ingezet worden voor het isoleren van spouwmuren.

ProductMerkToepassingVormMateriaalLambda
CAVITEC 032KnaufSpouwmuur/GevelsIsolatieplatenGlaswol0,032 W/mK
CAVITEC 032BKnaufSpouwmuur/GevelsIsolatieplatenGlaswol0,034 W/mK
CAVITY SLABKnaufSpouwmuur/GevelsIsolatieplatenRotswol0,035 W/mK
CAVITY SLAB HDKnaufSpouwmuur/GevelsIsolatieplatenRotswol0,034 W/mK
TP 430KDKnaufSpouwmuurIsolatieplatenGlaswol0,032 W/mK

Recticel

Recticel heeft met het Eurowall gamma een paar stevige PIR isolatieplaten in het assortiment die heel veelzijdig zijn. Met de Eurowall isolatieplaten kunnen dus ook spouwmuren van een stevige isolatielaag voorzien worden. De Eurowall platen zijn voorzien van een bekleding die de nodige bescherming biedt aan de isolatie binnenin. Alle Eurowall isolatieplaten hebben een heel interessante lambda waarde, met in het bijzonder de Eurowall® Xentro®, die zelfs een lambda waarde bereikt van 0,019 W/mK.

ProductMerkToepassingVormMateriaalLambda
Eurowall®RecticelSpouwmuurIsolatieplatenPIR0,022 W/mK
Eurowall® 21RecticelSpouwmuurIsolatieplatenPIR0,021 W/mK
Eurowall® Xentro®RecticelSpouwmuurIsolatieplatenPIR0,019 W/mK

Rockwool

Met Rockwool komen we al een derde isolatiemerk tegen in deze lijst dat zich toespitst op isolatieplaten op basis van minerale wollen. Rockwool is uiteraard een autoriteit op vlak van rotswol isolatieplaten. Ook voor spouwmuurisolatie komen we bij Rockwool een aantal interessante isolatieplaten tegen. Met de RockFit Mono, de RockFit Mono Silver, de RockFit Duo, RockFit Premium Silver en de RockFit Premium vinden we maar liefst 5 rotswolplaten in het assortiment die we kunnen gebruiken voor het isoleren van spouwmuren. Naast thermisch isolerende kwaliteiten hebben deze isolatieplaten ook nog eens uitstekende akoestisch isolerende prestaties.

ProductMerkToepassingVormMateriaalLambda
RockFit MonoRockwoolSpouwmuur/(Vlies)GevelsIsolatieplatenRotswol0,035 W/mK
RockFit Mono SilverRockwoolSpouwmuur/GevelsIsolatieplatenRotswol0,035 W/mK
RockFit DuoRockwoolSpouwmuur/(Vlies)GevelsIsolatieplatenRotswol0,035 W/mK
RockFit Premium SilverRockwoolSpouwmuur/GevelsIsolatieplatenRotswol0,034 W/mK
RockFit PremiumRockwoolSpouwmuur/(Vlies)GevelsIsolatieplatenRotswol0,033 W/mK

URSA

Ook bij URSA vinden we isolatieplaten terug op basis van minerale wollen. Naast glaswolplaten heeft URSA ook enkele XPS isolatieplaten die gebruikt kunnen worden voor het isoleren van spouwmuren. Alle isolatieplaten hebben een lambda waarde rond de 0,030 W/mK à 0,035 W/mK, en presteren daarnaast ook zeer goed op vlak van akoestische isolatie.

ProductMerkToepassingVormMateriaalLambda
URSA WALLTEC 32URSASpouwmuurIsolatieplatenGlaswol0,032 W/mK
URSA PAN 35URSASpouwmuurIsolatieplatenGlaswol0,035 W/mK
URSATEC FACADE 32URSASpouwmuurIsolatieplatenGlaswol0,032 W/mK
URSA XPS N W EURSASpouwmuurIsolatieplatenXPS0,036 W/mK
URSA XPS HR EURSASpouwmuurIsolatieplatenXPS0,029 W/mK

Xtratherm

Bij Xtratherm vinden we twee isolatieplaten terug op basis van PIR hardschuim. Zowel de Xtratherm CW-L als de Xtratherm CW-A zijn twee degelijke en stevige isolatieplaten, met een bekleding die de nodige bescherming biedt aan de isolatie. Beide isolatieplaten zijn zeer veelzijdig, want ze kunnen naast het isoleren van spouwmuren ook worden gebruikt voor het isoleren van gevels. De lambda waarde van beide isolatieplaten bedraagt 0,022 W/mK.

ProductMerkToepassingVormMateriaalLambda
Xtratherm CW-LXtrathermSpouw/GevelIsolatieplatenPIR0,022 W/mK
Xtratherm CW-AXtrathermSpouw/GevelIsolatieplatenPIR0,022 W/mK

Unilin

Ook Unilin is een isolatiemerk dat oerdegelijke PIR isolatieplaten op de markt brengt. Met de UTHERM WALL PIR L, de UTHERM WALL PIR A en de UTHERM WALL FLEX PIR L vinden we maar liefst 3 stevige isolatieplaten uit PIR terug in het assortiment van Unilin, die we kunnen gebruiken voor het isoleren van spouwmuren. Alle isolatieplaten zijn voorzien van beschermende bekleding, en hebben een uitstekende lambda waarde van 0,022 W/mK.

ProductMerkToepassingVormMateriaalLambda
UTHERM WALL PIR LUnilinSpouwmuurIsolatieplatenPIR0,022 W/mK
UTHERM WALL PIR AUnilinSpouwmuurIsolatieplatenPIR0,022 W/mK
UTHERM WALL FLEX PIR LUnilinSpouwmuurIsolatieplatenPIR0,022 W/mK

DOW

Tot slot hebben we met DOW ook een isolatiemerk dat voornamelijk XPS isolatieplaten op de markt brengt. De isolatieplaten van DOW zijn te herkennen aan hun typische blauwe kleur. In het assortiment van DOW zijn twee isolatieplaten te vinden die gebruikt kunnen worden voor het isoleren van spouwmuren. De WALLMATE CW-AP en de ROOFMATE TG-XP zijn allebei vervaardigd op basis van XPS, en hebben een lambda waarde die schommelt rond de 0,030 W/mK.

ProductMerkToepassingVormMateriaalLambda
WALLMATE CW-APDOWSpouwmuurIsolatieplatenXPS0,033 W/mK
ROOFMATE TG-XPDOWSpouwmuurIsolatieplatenXPS0,029 W/mK



CALCULATOR: Bereken de prijs en premies voor je spouwmuurisolatie

Van plan om je spouwmuren te isoleren? Dan ben je vast benieuwd naar de totale kostprijs en de premies die je voor je spouwmuurisolatie kan krijgen. Maak hier de berekening.

Selecteer de oppervlakte van je muur (in m²)


Welke isolatie wil je plaatsen?


Ga je de isolatie zelf plaatsen?


Gaat het om een nieuwbouw of renovatieproject?






Vergelijk de prijzen van meerdere aannemers!

Offertes aanvragen is steeds gratis én vrijblijvend 👍


isolatiespecialisten
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%



Bereken zelf uw rendement
Vind het geschikte isolatiemateriaal
Vergelijk gratis meerdere offertes